Stadion “Šubićevac” – HNK Šibenik

Stadion “Šubićevac”

Početkom 1946. godine započinje akcija izgradnje stadiona ”Rade Končar” s nogometnim igralištem, lakoatletskom stazom, pomoćnim igralištima za tenis, košarku i odbojku, zgradom za svlačionice, betonskim tribinama. Za mjesto na kojem će se to graditi odabran je Šubićevac, odnosno mjesto gdje je talijanski okupator 22. svibnja 1942. godine strijeljao grupu od 26 dalmatinskih prvoboraca na čelu s Radom Končarom po kojem je stadion i dobio ime.

U prvoj etapi izgradnje stadiona koja je trajala 2 godine sudjelovalo je više tisuća članova Narodnog fronta, Narodne omladine, članova sportskih organizacija Šibenika… U tom je razdoblju savladan težak i kršovit teren, uređeno nogometno igralište, postavljen betonski ogradni zid te izgrađen jedan dio betonskih tribina sa 640 sjedećih mjesta.

Otvorenje stadiona ”Rade Končar” izvršeno je 1. svibnja 1948. godine. Tom su prigodom odigrane i dvije utakmice. ”Hajduk” je pobijedio ”Šibenik” s 4:2, dok je idućeg dana ”Šibenik” s 3:2 pobijedio kombiniranu momčad ”Hajduka” i ”Mornara”.

Radovi na uređenju stadiona nastavljeni su 1951. godine pa zatim 1955. godine, kada je izvršena drenaža igrališta. Osim toga, provedena je i kanalizacijska mreža i postavljeni hidranti, a proširene su i tribine za još 1360 sjedećih mjesta. Godine 1958., po nalogu Nogometnog saveza Jugoslavije, trebalo je ozeleniti igralište, izgraditi atletsku stazu, ograde i pomoćne terene. Taj je posao završen u sezoni 1958./’59.

Veće zahvate stadion je doživio 1979. godine prilikom održavanja MIS-a. Tada je izgrađena istočna tribina, upravna zgrada, postavljena je nadstrešnica na zapadnoj tribini. Uoči nastupa mlade reprezentacije Hrvatske (2000. godine) montirane su sjedalice na zapadu. Semafor je postavljen u svibnju 2007. godine.

Prvi radio prijenos sa stadiona ”Rade Končar” vršila je Radio stanica Osijek u srpnju 1952. godine. Prenosili su drugo poluvrijeme utakmice ”Šibenik” – ”Proleter” (0:2). Bila je to utakmica u završnom dijelu prvenstva NR Hrvatske.

Godine 2016., pokraj glavnog igrališta, izgrađeno je pomoćno nogometno igralište s umjetnom travom.

Godine 2020., odlukom HNS-a, stadionu na Šubićevcu dodijeljeno je domaćinstvo završnice Hrvatskog kupa.

Novosti

KRENULA PRODAJA ULAZNICA: ŠIBENIK U NEDJELJU PROTIV GORICE

28/09/2022

Nakon reprezentativne stanke vrijeme je za povratak u prvenstvene utakmice. Jedanaesto kolo SuperSport Hrvatske nogometne lige nogometašima Šibenika u goste dovodi ekipu Gorice. Utakmica je na rasporedu u nedjelju od 17:30 sati na Šubićevcu. PRETPRODAJA ODRASLI 50,00 kn DAN UTAKMICE 70,00 kn Djeca do 14 godina, besplatno, ali moraju imati ulaznicu. (Ulaznicu možete preuzeti u

opširnije…

HNK Šibenik 2019.