Šibenski funcuti – HNK Šibenik

Šibenski funcuti

Udruga navijača “Šibenski Funcuti” osnovana je 10. travnja 1983. godine, dan nakon famozne 3. finalne utakmice prvenstva bivše “SFRJ” između Šibenke i Bosne. Šibenka je dobila utakmicu rezultatom 83-82 koševima Dražena Petrovića iz slobodnih bacanja nakon isteka vremena. U gradu je tada nastalo nezapamćeno slavlje, ali sutradan, po političkom nalogu, iz Beograda stiže odluka da se utakmica poništi i da se odigra nova utakmica na neutralnom terenu, u Novom Sadu. Uprava i igrači KK ‘’Šibenke’’ donose odluku da se na novu utakmicu ne putuje, u čemu ih podržavaju svi šibenski navijači. Upravo iz tog razloga osnovani su šibenski Funcuti, da bi organizirano štitili interese grada Šibenika i šibenskog sporta, te da se nikad više ne bi ponovila krađa kakva se ne pamti u profesionalnom sportu.

U Šibeniku je, naravno, navijanja bilo i puno prije spomenute 1983. godine, samo što nije bilo toliko organizirano i što navijači nisu imali svoje ime. Funcuti nisu samo nogometni navijači koji bodre HNK ‘’Šibenik’’, već s jednakim navijanjem bodre i klubove u ostalim sportovima, vaterpolu, košarci (po tome mnogi stariji navijači i ljubitelji sporta i pamte Funcute jer je dobro poznata atmosfera koja se stvarala na čuvenom Baldekinu od 80-ih pa nadalje).
Funcuti su u bivšoj “SFRJ”slovili za jedne od najluđih i najvjernijih navijača iako nikad nisu bili tako brojni kao neke druge navijače grupe. Ovo prvenstveno vrijedi za košarku, no, treba spomenuti da se i na Šubićevcu za vrijeme bivše države stvarala itekako dobra atmosfera iako je Šibenik onda bio u drugoj ligi. Poznato je i navijanje na vaterpolskim utakmicama VK Solarisa (danas VK Šibenik) kad se vaterpolsko prvenstvo igralo još preko ljeta na otvorenim bazenima. Tada bi se sredinom 80-ih na bazenu u Crnici nakrcalo i do 4000 tisuće ljudi.
Velik broj pripadnika “ŠF” sudjelovao je u Domovinskom ratu kao i brojni navijači iz drugih navijačkih skupina. Osamostaljenjem Hrvatske Funcuti postaju možda još jači i bolji nego prije. Funcuti sredinom 90-ih slove kao negdje 5. po redu na nekoj “navijačkoj ljestvici”, odmah iza neprikosnovenih Torcide i BBB-a, te uvijek jakih i brojnih Armade i Kohorte.

Funcuti su aktivni i na gostovanjima gdje prate svoje ljubimce širom Hrvatske. Poznato je da su za vrijeme bivše države Funcuti, kao jedni od prvih navijačkih skupina uopće, gostovali u inozemstvu. Bilo je to 80-ih na finalu kupa Koraća koji je igran u Padovi između Šibenke i Limogesa. Šibenka, nažalost, nije osvojila trofej, ali su se zato Funcuti iskazali u navijačkom smislu stvorivši pravu dalmatinsku atmosferu usred Italije.

Zadnjih 3-4 godine uslijedio je mali pad, neke generacije prestale su ići na utakmice što radi loših rezultata svih šibenskih klubova, što radi nekih drugih razloga. No, Funcuti ne otkazuju podršku i dalje zdušno bodre i predstavljaju svoj grad. Uskoro bi se situacija mogla popraviti u nogometu, tako da Funcuti neće živjeti samo od stare slave već bi ponovo mogli postat jedni od najboljih navijača u Hrvatskoj koji su svugdje vrijedni poštovanja.

HNK Šibenik 2019.