PRIOPĆENJE ZA MEDIJE – RECI NE RASIZMU! – HNK Šibenik

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE – RECI NE RASIZMU!

17/08/2022

Dana 17.08.2022.godine u Zadru odigrana je prijateljska utakmica između HNK Zadar i HNK Šibenik tijekom koje su se dogodile ružne i zabrinjavajuće scene, te skandalozno i diskriminirajuće ponašanje gledatelja.

Naime, od prve minute gledatelji koji su prisustvovali utakmici su započeli vrijeđati igrača HNK Šibenika na nacionalnoj osnovi uzvikujući citiramo: “Matiću srbine”.

Nakon toga, uslijedilo je vrijeđanje i omalovažavanje igrača HNK Šibenika Marcosa Mine na rasnoj osnovi upućujući pogrdne zvukove (hukanje) prema istome. Sve je kulminiralo bacanjem banana i naposlijetku staklene boce prema igraču na terenu, usred čega je utakmica i prekinuta u 65.minuti odlukom sudaca.

HNK Šibenik, i ja kao predsjednica uprave kluba, oštro osuđujemo današnje ponašanje gledatelja na tribinama nogometnog stadiona NK Zadra.

Vrijeđanje na nacionalnoj i rasnoj osnovi, a konačno i gađanje bananama i staklenom bocom igrača u 21.stoljeću smatramo skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim ponašanjem, te pozdravljamo odluku sudaca da se ovakva utakmica prekine u 65.minuti.

Želimo napomenuti kako je utakmica bila otvorena za gledatelje,te kako je minimum obaveza od strane organizatora bilo angažiranje zaštitarske službe i osiguravanje svih sudionika javnog događaja.

Nogometni teren trebao bi biti mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik diskriminacije.

Očekujemo hitno očitovanje uprave NK Zadar o nemilim događajima na današnjoj utakmici i mjerama koje će poduzeti kako se ovakve scene na nogometnim tribinama više nikada ne bi ponovile.

Također, nadamo se adekvatnoj reakciji Hrvatskog nogometnog saveza kao krovne nogometne organizacije, kao i reakciji nadležnih institucija.

S poštovanjem,

Marina Jurić

Predsjednica uprave HNK Šibenik s.d.d.

HNK Šibenik 2019.