SLUŽBENO PRIOPĆENJE KLUBA VEZANO ZA ULAZNICE ZA UTAKMICU ŠIBENIK – HAJDUK! – HNK Šibenik

SLUŽBENO PRIOPĆENJE KLUBA VEZANO ZA ULAZNICE ZA UTAKMICU ŠIBENIK – HAJDUK!

15/10/2021

Poštovani,

Sportski rivali, navijači i simpatizeri HNK Hajduk Split dužni smo kao Klub-organizator demantirati tj. odgovoriti na pojedine netočne informacije koje su pojavile na pojedinim Facebook objavama i stranicama, člancima i portalima koje su izazvale revolt kod Vas gostujućih navijača, a koje su ovaj po nama praznik nogometa bespotrebno odvele u druge nenogometne teme.

  • HNK Šibenik s.d.d. je kao klub – organizator ove utakmice po članku 12. Propozicija HT Prve lige 2021/22 dužan osigurati odvojeno područje na tribinama (najmanje 5% ili do 5%) za gostujuće navijače. HNK Šibenik je zbog velikog interesa odlučio cijelu tribinu ISTOK kojoj je maksimalni kapacitet 638 mjesta pustiti u prodaju, dok je na sigurnosnom sastanku s predstavnicima MUP-a odlučeno da se sektor F (48 mjesta) izuzme iz prodaje zbog sigurnosne zone. U online prodaju namijenjenu samo gostujućim navijačima pušteno je 590 ulaznica, a gledajući na maksimalni kapacitet (Zapad + Istok) koji je pušten u prodaju dolazimo do podatka da je čak 17% kapaciteta pripalo gostujućim navijačima.
  • Naime za one koji nisu upućeni kapacitet istočne (tradicionalno gostujuće tribine) od zadnje kup utakmice odigrane s HNK Hajduk, a koja se igrala prije pandemije uz gledatelje, smanjen je s 1200 na 638 mjesta, jer smo u skladu s pravilnikom o licenciranju HNS-a ugradnjom brojača registrirali samo sjedeća mjesta, dok stajaća mjesta po članku 9. Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama HNS-a, više ne postoje.
  • Nikako ne stoje tvrdnje kako je HNK Šibenik kao organizator utakmice diskriminirao navijače Hajduka iz Splitsko- dalmatinske, Zadarske, Dubrovačko- neretvanske ili bilo koje druge županije. Svi oni imali su pravo i mogućnost kupiti ulaznice za sektore na tribini Istok koja je predviđena za gostujuće navijače. Njima je onemogućena kupnja ulaznica samo za tribinu Zapad. Takva oduka donesena je u dogovoru sa šibensko- kninskom policijom isključivo iz sigurnosnih razloga. Naime, na taj način pokušao se izbjeći izravni, ili bliski, kontakt suprotstavljenih navijačkih skupina na istoj tribini što bi moglo ugroziti sigurnost svih gledatelja.
  • Osnovno načelo svih Klubova organizatora športskog natjecanja po članku 18. Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama dužno je procijeniti mogućnost izbijanja nereda i nasilja na športskom natjecanju te poduzeti mjere radi njihovog sprečavanja i suzbijanja što je u Klub u suradnji s MUP RH-a i napravio.
  • Kapacitet stadiona – Po članku 24. stavka 5, Pravilnika o sigurnosti na nogometnim utakmicama broj ulaznica u prodaji ne može biti veći od potvrđenog i odobrenog maksimalnog sigurnog kapaciteta stadiona.

ZAPAD + ISTOK = 3701 sjedeće mjesto – maksimalni kapacitet

Za utakmicu ŠIBENIK – HAJDUK u prodaju je puštena sljedeća brojka:

ZAPAD: 2913 (Bez VIP i PRESS sektora, te F sektora – Istoka) sjedećih mjesta

ISTOK: 590 sjedeća mjesta

UKUPNO U PRODAJI: 3503 mjesta

  • Po članku 25. stavka 5, Raspodjela ulaznica: Klub je na vrijeme i transparentno objavio sve gostujuće navijače o sektoru stadionu za koje im je dozvojeno kupiti ulaznice, a kojih se gostujući navijači nakon rasprodanog ISTOKA u ovom slučaju gostujuće tribine, nisu pridržavali.

Iz svega gore navedenog vidljivo je da smo kao klub organizator sve poduzeli da zadovoljimo sigurnosne propozicije utakmice, a ujedno da u skladu s njima također Vama kao gostujućim navijačima pružimo maksimalni komfor na stadionu.

Zato nas strašno smetaju pojedini napisi u medijima o nekakvoj diskriminaciji navijača Hajduka, jer nam to nije nikad bila niti ideja, niti misao vodilja u organizaciji ovakve sportske priredbe, koja ima svoje stroge sigurnosne standarde i kojih se moramo pridržavati da sve protekne u najboljem redu.

Zato Vas dragi mediji molimo da izvještavate korektno, istinito i cjelovito o organizaciji nedjeljne utakmice, jer želimo da nedjeljna utakmica bude praznik nogometa, a da navijači oba kluba bodre svoje igrače u okvirima sporta, razuma i sportskog rivalstva.

S poštovanjem,

HNK Šibenik s.d.d.

HNK Šibenik 2019.