ISPISANA POVIJEST NA MAKSIMIRU: Sahiti i Jurić donijeli prvu pobjedu! – HNK Šibenik

ISPISANA POVIJEST NA MAKSIMIRU: Sahiti i Jurić donijeli prvu pobjedu!

31/01/2021

Šibenska pisma orila se ove subote u Makismiru! Nikada Šibenčani nisu osvojili niti boda, a kamoli pobijedili Dinamo. Sve do ove subote! Ali svakoj tradiciji dođe kraj, a ona, po Šibenik negativna, prekinuta je večeras. U fantastičnoj utakmici Šibenik je pobijedio Dinamo s 2:1, stigao do velike pobjede i važnih bodova.

Jasno su i trener Rendulić i desni bek Pajić uoči utakmice kazali kako u Maksimir ne idu na izlet, kako žele nastaviti s dobrim igrama. U tome su u potpunosti i uspjeli. A takva igra donijela im je i veliku pobjedu, drugu uzastopnu (nakon one protiv Lokomotive), ali i prvo, povijesno slavlje nad aktualnim prvakom.

Bez respekta krenuo je Šibenik u Maksimiru, na travnjaku gdje nikada nije osvojio niti boda. Da su se došli nadigravati pokazali su odmah na startu: u šestoj minuti pucao je Jurić sa 17 metara, Gvardiol je dodirnuo tu loptu, dovoljno da Livaković ne mora intervenirati i da lopta završi u korneru. Dvije minute kasnije prijeti i Sahiti, blokira domaći stoper Theophile. Dinamo prvi put prijeti preko Oršića, pokušaj mu je blokiran, završilo je samo kornerom.

Zapucao je iz daljine i Kvesić u 12. minuti, nije pogodio okvir gola. Ali zato u 13. minuti stiže šibensko vodstvo: Mesa je ispucao loptu sa svoje polovice daleko na suparničku, Jurić kratko proslijedio do Sahitija, a Šibenikov krilni napadač s oko 25 metara šalje loptu u donji desni kut za šibensko slavlje u Maksimiru. Posve zasluženo šibensko vodstvo, po prikazanom na travnjaku aktualnih prvaka. Peti je to gol Sahitija ove sezone.

Izjednačenje je stiglo devet minuta kasnije, praktički iz ničega: ubačaj s desne strane, Bilić nije uspio dobro očistiti loptu, na kratku loptu naišao je Atiemwen koji je šalje u mrežu Labrovića za izjednačenje. Nakon nekoliko minuta stvorili su Šibenčani još jednu odličnu priliku, Jurić je pucao, no, nije dobro zahvatio loptu: i Sahiti je bio sam na drugoj strani, suci su na kraju označili zaleđe. U 30. minuti opasno je bilo u Šibenikovu kaznenom prostoru, ali obrana je uspjela otkloniti opasnost.


U odličnom svjetlu predstavio se Šibenik u Maksimiru: osim rezultata i pogled na statistiku otkrio je to: pet udaraca od čega jedan u okvir imali su narančasti, dok je Dinamo imao samo tri, od čega jedan u okvir.

Gotovo punih 15 minuta u nastavku čekalo se na opasnost u drugom dijelu. U toj 59. minuti bilo je opasno: ponovno se lopta odbijala po kaznenom prostoru Šibenčana, stigla do Mišića koji puca iskosa s desne strane, a Labrović odlično reagira i odbija njegov udarac. Domaći trener Mamić, koji je na početku svoje udarne igrače Ademija i Petkovića, ostavio na klupi, tada u 62. minuti ih je, vidjevši da mu rezultat nije kakav priželjkuje, uveo u igru.

Nije to poremetilo Rendulićev sastav, dapače, samo nekoliko minuta kasnije sijevnula je sjajna kontra koje je donijela novo vodstvo šibenskom sastavu: nakon dobre reakcije veznog reda, Sahiti je povukao kontru, dodao na desno za Jurića koji s 15 metara puca fantastično iz prve i pogađa za novo vodstvo. Šesti je to gol za Jurića, koji je, kao i Sahiti, zabio i drugu utakmicu za redom.

Znak je to za uzbunu u domaćim redovima koji svim silama kreću naprijed. Kontrolira Šibenik zbivanja na travnjaku, rješava sve pokušaje i kombiniranja aktualnog prvaka. Kruži lopta oko šibenskog bloka, no, do prave prilike ne uspijevaju domaćini doći. Pokušao je stoper Theophile udarcem iz daljine u 84. minuti, Labrović nije morao ni reagirati. Nije se Rendulić deset minuta prije toga libio u igru uvesti mlade Laću i tek nešto starijeg Alvara umjesto strijelaca Sahitija i Jurića.

Iako su sve karte bacili u napad, pokušali doći do pogotka, sjajno posloženi i vođeni Šibenčani nisu im to dozvolili. A posljednji zvižduk suca Bela bio je i znak za početak šibenskog slavlja u Maksmiru. Vjerovali su Šibenčani u sebe, znali su zaustaviti papirnatog favorita, iskoristili su svoje prilike i sad s potpunim pravom mogu uživati u velikoj, povijesnoj pobjede nad Dinamom na maksimirskom travnjaku.

DINAMO – ŠIBENIK 1:2 (1:1)
Zagreb, stadion Maksimir, gledatelja /
Sudac: Dario Bel – Osijek
Pomoćnici: Goran Pataki – Đakovo
Kruno Šarić – Županja
Četvrti sudac: Zdenko Lovrić – Đakovo
Delegat: Vicko Bućan – Mravince
Kontrolor: Branko Bajić – Split
VAR: Ivan Bebek – Rijeka
AVAR: Bojan Zobenica – Velika Gorica
Strijelci: Atiemwen 22′ – Sahiti 13′, Jurić 65′
ŠIBENIK: Labrović, Mesa, Schildenfeld, Bilić, Pajić Bulat, Ćurić (od 62. Rak), Kvesić, Prince (od 62. Alimi), Sahiti (od 74. Alvaro), Jurić (od 74. Laća). Trener: Krunoslav Rendulić.
DINAMO: Livaković, Majer, Gavranović (od 62. Petković), Leovac, Mišić (od 69. Tolić), Theophile, Stojanović, Gvardiol (od 46. Franjić), Atiemwen (od 46. Kastrati), Jakić (od 62. Ademi), Oršić. Trener: Zoran Mamić.

HNK Šibenik 2019.